Kurkleren tassen en accessoires

Kurk - Een heerlijk materiaal
Eén van de grote voordelen van kurk is dat tijdens de winning en productie geen vervuilende chemicaliën worden toegepast, zoals bij het looien van leer.

Kurk is, anders dan leer, een herwinbare en zeer milieuvriendelijke grondstof. Bij de winning ervan zijn op geen enkele wijze dieren betrokken. Daarbij kan kurk wél worden gerecycled en heeft het van nature een goede bestendigheid tegen craqueleren en verkruimelen. Kurk is veel lichter dan leer, en is flexibel, sterk en duurzaam.  

Kurk en Duurzaamheid
Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. De bomen worden elke acht à negen jaar geschild. Om kurk te winnen wordt de boom dus niet gekapt, integendeel! Door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer! Een kurkeik die niet wordt geschild leeft zo'n 80 jaar. Bomen die worden gebruikt voor de kurkproductie kunnen 200 jaar oud worden. Dat zijn heel wat extra jaren om CO2 uit de lucht op te nemen. Er is wereldwijd ongeveer 2.200.000 hectare kurkbos waarvan het meeste zich in Portugal en Spanje bevindt. 

Duurzame tassen en accessoiresDuurzame tassen en accessoires

Kurk en Slow Fashion
Tassen en accessoires van kurk passen perfect in de slow fashion trend.

Flow Fashion is een combinatie van duurzame mode, ethische mode en blijvende mode. Duurzame mode gaat over de impact van grondstoffen en gebruikte chemicaliën op mens en milieu. Ethische mode toont of er op een eerlijke en goede manier wordt omgegaan met de mensen die bij de productie betrokken zijn. Blijvende mode verwijst naar een persoonlijke relatie met mode. De seizoenen en trends zijn bij slow fashion minder van belang, tijdloze items van een goede kwaliteit is waar het om gaat.

Kurk en Sociale Omstandigheden

Hoewel de oude Grieken en Romeinen de waarde van kurk al kenden, begon de commerciële oogst in Portugal pas ongeveer driehonderd jaar geleden. Deze oogst gebeurt vandaag nog steeds, net als toen, door een team van mannen met speciale bijlen en er is geen bruikbare mechanische methode bekend die dit werk net zo goed kan uitvoeren als de mens. Het is een specialistisch ambacht dat, sinds de tijd van de oude Grieken, van generatie op generatie is doorgegeven.

De landarbeiders die de kurkoogst verrichten zijn de best betaalde arbeiders in de agrarische sector ter wereld. De arbeiders hebben een ziektekostenverzekering en een loon-vervangende werknemerscompensatie, voor het geval dat iemand gewond raakt tijdens zijn werk. De werknemers worden niet betaald voor het volume of het gewicht van de oogst, maar krijgen een vast dagloon. Dit staat er borg voor dat ze zo voorzichtig mogelijk zijn bij het schillen van de kurk, zodat ze de eiken niet beschadigen.

© 2014 - 2021 Fair Originals | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel